حالت تاریک
یکشنبه, 04 خرداد 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری یزد رسا هستید؟
هیچ ابایی از شفافیت درباره سمن‌های یزد نداریم
معاون جوانان اداره کل ورزش و جوانان یزد:

هیچ ابایی از شفافیت درباره سمن‌های یزد نداریم

معاون جوانان اداره کل ورزش و جوانان یزد، با تأکید بر اینکه در عملکرد مجموعه‌های مردم‌نهاد (سمن‌ها) استان هیچ ابایی از شفافیت وجود ندارد، بیان کرد: شفافیت رکن اساسی کار ماست؛ روش‌ها و جریان اعتباری کاملاً مشخص و مستند است.

علیرضا محمدی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «یزدرسا»، با اشاره به وضعیت مجموعه‌های مردم‌نهاد (سمن‌ها) در استان، اظهار داشت: بر اساس داده‌های سامانه مردم‌نهاد، تعداد مجموعه‌های مردم‌نهاد فعال در مرکز استان ۱۰۴ مورد و در شهرستان‌ها ۳۷ مورد است که از این تعداد، ۵۶ سمن دارای شناسه ملی هستند و ۸۶ مورد فاقد این شناسه‌اند.

سمن‌های بدون شناسه نمی‌توانند اعتبار بگیرند

وی تأکید کرد: مجموعه‌های مردم‌نهادی که شناسه ملی ندارند، نمی‌توانند از اعتبارات حمایتی بهره‌مند شوند و تنها مجموعه‌هایی که ثبت رسمی شده‌اند امکان دریافت اعتبارات برای اجرای طرح‌ها را دارند.

معاون جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان یزد در ادامه با اشاره به برخی انتقادات مبنی بر اینکه چرا به برخی سمن‌ها اعتبار تخصیص داده می‌شود و به برخی دیگر نه، تصریح کرد: یکی از دلایل این موضوع، نبود شناسه ملی برای تعداد قابل توجهی از سمن‌ها در سطح استان است. سمن‌هایی که هنوز در سامانه ثبت شرکت‌ها به ثبت نرسیده‌اند، فاقد هویت رسمی و حقوقی محسوب می‌شوند و طبیعتاً امکان تخصیص اعتبار به آن‌ها وجود ندارد.

بیشترین فعالیت مجموعه‌های مردم‌نهاد استان در حوزه اجتماعی است

محمدی با اشاره به تنوع موضوعات فعالیت مجموعه‌های مردم‌نهاد گفت: مجموعه‌های ما در حوزه‌های گوناگونی فعال هستند؛ از اعتقادی و مذهبی، بهداشت و سلامت، محیط زیست، ورزش و کارآفرینی تا میراث فرهنگی و آموزش شهروندی و ... . بیشترین فعالیت در حوزه اجتماعی انجام می‌شود که این حوزه ظرفیت بیشتری برای اجرای طرح‌ها دارد.

وی با تأکید بر اصل شفافیت در عملکرد گفت: در اداره کل ورزش و جوانان و همچنین در معاونت جوانان این اداره، شفافیت به‌عنوان یک اصل پذیرفته شده است و کاملاً مشخص است که چه میزان اعتبار وارد شده، چه کسانی منابع دریافت کرده‌اند و این منابع در چه مسیری هزینه شده‌اند و هیچگونه ابایی از شفافیت در این زمینه وجود ندارد.

معاون جوانان اداره کل ورزش و جوانان یزد درباره ساختار مالی مجموعه‌های مردم‌نهاد توضیح داد: این مجموعه‌ها با دریافت شناسه ملی، دارای شخصیت حقوقی می‌شوند و عملکرد مالی آن‌ها مانند یک شرکت، با مسئولیت مشخص و قابل پیگیری است.

محمدی افزود: تصور اینکه چون فردی دبیر یکی از این مجموعه‌های مردم‌نهاد است بنابراین منابع مالی را به دلخواه مصرف می‌کند، اشتباه است چرا که ساختار حسابرسی و گزارش‌دهی این مجموعه‌ها کاملاً رسمی و قابل ردیابی است و مانند هر نهاد دولتی یا شرکتی، مستند و قابل بررسی است.

وی درباره مراحل صدور مجوز برای مجموعه‌های مردم‌نهاد بیان داشت: مجوز فعالیت این مجموعه‌ها توسط وزارت ورزش و جوانان صادر می‌شود اما برای رسمیت یافتن، باید در سامانه ثبت شرکت‌ها شناسه ملی دریافت کنند.

بیش از 90 درصد اعتبارات تکلیفی است

معاون جوانان اداره کل ورزش و جوانان یزد در توضیح نحوه تخصیص اعتبارات به مجموعه‌های مردم‌نهاد استان اظهار داشت: اعتبارات تخصیصی به این مجموعه‌ها در دو قالب اصلی پرداخت می‌شود؛ اعتبارات فراخوانی و اعتبارات تکلیفی و هر کدام از این دو، سازوکار مشخصی دارند که نظارت دقیقی بر آن‌ها اعمال می‌شود.

وی در ادامه در خصوص اعتبارات فراخوانی گفت: در این شیوه، وزارت ورزش و جوانان فراخوان‌هایی در موضوعات مشخص منتشر می‌کند و ما نیز آن‌ها را در گروه‌های اطلاع‌رسانی مربوط به مجموعه‌های مردم‌نهاد منتشر می‌کنیم. در ادامه این مجموعه‌ها طرح‌های پیشنهادی خود را در سامانه مربوط ثبت می‌کنند و سپس، طرح‌ها طبق شیوه‌نامه معین، توسط شورای داوری بررسی می‌شوند و در صورت پذیرش، اعتبار دریافت می‌کنند.

محمدی درباره اعتبارات تکلیفی نیز اظهار داشت: این نوع اعتبار مستقیماً از سوی وزارتخانه به اداره کل ورزش و جوانان ابلاغ می‌شود که اعتباراتی از این دست معمولاً برای اجرای مأموریت‌ها و برنامه‌های مشخصی در حوزه ورزش و یا جوانان تعریف شده‌اند.

وی ادامه داد: برای مثال، در حوزه جوانان، یکی از طرح‌های تکلیفی اجرای برنامه‌هایی مانند جشن ملی ازدواج است. در این موارد، اعتبار به همراه شیوه‌نامه اجرایی ارسال می‌شود و ما موظف به اجرای دقیق آن در چارچوب تعیین‌شده هستیم.

معاون جوانان اداره کل ورزش و جوانان یزد ادامه داد: بالای ۹۰ درصد اعتبارات ما از نوع تکلیفی بوده‌اند.

هیچ سفارشی برای اختصاص اعتبار به مجموعه مردم‌نهاد خاصی وجود نداشته است

وی در پاسخ به سوالی درباره ارتباط مجموعه‌های مردم‌نهاد با اداره ورزش و جوانان و تاثیر آن بر تخصیص اعتبار، اظهار داشت: سعی شده پروژه‌ها و طرح‌ها بر اساس عملکرد واقعی و ظرفیت‌های حرفه‌ای این مجموعه‌ها واگذار شود، نه بر اساس ارتباطات خاص آنها با جریان‌ها و یا نهادهای بیرونی؛ در 6 ماه گذشته نیز هیچ فشاری برای تخصیص خاصی بر ما وارد نشده و شرایط نسبت به دوره‌های پیش بهتر بوده است.

محمدی در ادامه در پاسخ به برخی شائبه‌ها مبنی بر دخالت افراد یا جریان‌های خاص در تخصیص اعتبار به برخی مجموعه‌های مردم‌نهاد استان تأکید کرد: در طول مدت بیش از یک سالی که این مسئولیت را برعهده دارم، هیچ‌گونه سفارش یا فشار مستقیمی برای اختصاص اعتبار به سمن خاصی دریافت نکرده‌ام.

تاریخ ثبت جدید، لزوما به معنای شروع فعالیت اولیه سمن نیست

معاون جوانان اداره کل ورزش و جوانان یزد در ادامه درباره برخی مجموعه‌های مردم‌نهادی که تاریخ دریافت اعتبار آنها پیش از تاریخ ثبت رسمی در سامانه شرکت‌ها بوده گفت: تاریخ ثبت برخی از این مجموعه‌ها که در سامانه شرکت‌ها درج شده، لزوماً به معنای آغاز فعالیت آن نیست. در بسیاری از موارد، این مجموعه‌ها با تغییر نسل و ورود اعضای جدید، اقدام به به‌روزرسانی اطلاعات و ثبت مجدد می‌کنند. بنابراین این تاریخ جدید ثبت، مربوط به تمدید فعالیت با اعضای جدید است، نه تأسیس ابتدایی مجموعه.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برخی سوءبرداشت‌ها درباره گزارش‌های مالی در خصوص مجموعه‌های مردم‌نهاد استان عنوان کرد: در بعضی از گزارش‌هایی که از سوی اداره یا معاونت منتشر شده، اشتباهاتی نظیر خواندن ریال به‌جای تومان صورت گرفته که منجر به بروز سوءتفاهم‌هایی شده است.

محمدی ادامه داد: کل اعتباری که در سال ۱۴۰۳ بین مجموعه‌های مردم‌نهاد استان یزد توزیع شده، ۹ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان بوده است که از این میزان حدود ۸ میلیارد تومان مربوط به مرکز استان و حدود ۱ میلیارد تومان به شهرستان‌ها اختصاص یافته است.

هم حمایت می‌کنیم؛ هم با خطا برخورد می‌کنیم

وی در جمع‌بندی صحبت‌های خود با اشاره به تغییرات فضای فعالیت‌های مردم‌نهاد، اظهار داشت: روزگاری مشارکت در حوزه فعالیت‌های اجتماعی و عام‌المنفعه میان جوانان بسیار پررنگ‌تر بود و مجموعه‌های مردم‌نهاد با اشتیاق برای اجرای برنامه‌ها پیش‌قدم می‌شدند، اما امروز در برخی موارد برای جلب مشارکت نیاز به پیگیری شخصی وجود دارد.

معاون جوانان اداره کل ورزش و جوانان یزد با تأکید بر حمایت از مجموعه‌های مردم‌نهاد گفت: این نهادها را همچون فرزندان خود می‌دانم و همواره تلاش کرده‌ام در کنار حمایت، در مواقع تخلف نیز با قاطعیت برخورد کنم، چرا که با کمرنگ شدن مشارکت و بی‌اعتمادی در این حوزه، آسیب آن متوجه کل جامعه خواهد شد.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!