حالت تاریک
چهارشنبه, 01 مرداد 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری یزد رسا هستید؟
موج‌سواری بازار  یزد بر روی موج افزایش قیمت‌ها
یزدرسا گزارش می‌دهد؛

موج‌سواری بازار یزد بر روی موج افزایش قیمت‌ها

در بررسی بازار غلات، برنج و حبوبات استان یزد با افزایش قیمتی روبرو هستیم که از ابتدای اسفندماه سال ۱۴۰۳ با شتاب فزاینده اوج گرفته و در سه‌ماهه اول سال ۱۴۰۴ شیب بیشتری در بازار پیدا کرده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «یزدرسا»، در شرایطی که نوسانات قیمت کالاهای اساسی به یکی از دغدغه‌های روزمره خانوارها تبدیل شده، اطلاع‌رسانی دقیق و به‌موقع از وضعیت بازار، نه‌تنها حق مردم بلکه یکی از ابزارهای مهم برای تنظیم رفتار مصرف‌کننده و نظارت عمومی بر بازار است. 

شفاف‌سازی قیمت‌ها، می‌تواند با ایجاد آگاهی در بین شهروندان، مانع سوءاستفاده برخی سودجویان شود و همچنین مسئولان را نسبت به عملکرد زنجیره تأمین و توزیع حساس‌تر کند. در این گزارش میدانی، به بررسی آخرین وضعیت قیمت بازار غلات، برنج و حبوبات در یزد پرداخته‌ایم تا از نزدیک، واقعیت موجود در سبد خرید مردم را به تصویر بکشیم.

محبوبیت ماکارونی با افزایش قیمت برنج در سفره غذایی مردم 

بررسی‌های بازار غلات در استان یزد نشان می‌دهد در هفته نخست خرداد با افزایش قیمت آرد تأمین شده برای صنایع غذایی از جمله ماکارونی محصولات این دسته گران شدند به گفته فعالان بازار در سال ۱۴۰۳ درحالی‌که قیمت گندم ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان بود دولت آن را با مبلغ ۱۲ هزار تومان در اختیار صنایع و البته نانوایی‌های سنتی آزادپز قرار می‌داد؛ اما در سال ۱۴۰۴ دولت این یارانه را از گندم صنف و صنعت حذف کرد و نانوایان آزادپز و کارخانه‌ها مواد غذایی، گندم مورد نیاز را با نرخ ۲۱ هزار و ۷۰۰ تومان در سال جاری تهیه می‌کنند و این اتفاق عاملی برای افزایش قیمت در گروه غلات است.

 همچنین افزایش قیمت برنج در سال ۱۴۰۴ عاملی بر افزایش تقاضای ماکارونی شد و تقاضا برای خرید این محصول بالا رفت.

 در ادامه این سیاست‌گذاری سبوس گندم امسال از هر کیلوگرم ۶ هزار تومان به ۹ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش یافت، عددی که از بازار آزاد سال ۱۴۰۳ که هر کیلوگرم ۷ هزار و ۵۰۰ تومان بود هم بیشتر شد این تغییر نرخ سبب شد تا کارخانه‌داران سفارش‌های پیش از اصلاح قیمت را تحویل ندهند مگر این‌که خریداران مابه‌التفاوت آن را بپردازند.

 

افزایش ۶۵ درصدی قیمت برنج در سه‌ماهه اول سال  ۱۴۰۴ 

 برنج به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین اقلام مصرفی خانوارهای ایرانی، در خردادماه ۱۴۰۴ با جهشی شدید در قیمت مواجه شده درحالی‌که انتظار می‌رفت آغاز فصل برداشت باعث کاهش قیمت‌ها شود بازار با نوسانات شدید و نرخ‌هایی دور از واقعیت مواجه شد مسأله‌ای که هم صدای کشاورزان را درآورده و هم موجب نگرانی مصرف‌کنندگان شد.

 با توجه به اطلاعات موجود، می‌توان گفت که بازار برنج در نیمه دوم خرداد ۱۴۰۴ با نوسانات قیمتی شدید همراه بوده است. قیمت برنج در سه ماه اول سال بیش از ۶۵ درصد گران شد به طور مثال برنج طارم در آخرین روزهای اسفند ۱۴۰۳ حدود ۱۸۵ هزار تومان بود که در آخر خرداد ۱۴۰۴ به ۳۰۰ هزار تومان رسید.

 برای تحلیل دقیق‌تر این بازار، نیاز به بررسی دقیق‌تر عوامل مؤثر بر قیمت برنج و همچنین اطلاعات مربوط به میزان عرضه و تقاضا در این مقطع زمانی وجود دارد برخی گزارش‌ها نشان می‌دهند که افزایش قیمت برنج می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله افزایش هزینه‌های تولید یا کاهش عرضه باشد.

 برای پیش‌بینی دقیق‌تر وضعیت بازار برنج در ماه‌های آینده، نیاز به رصد مستمر بازار، بررسی عوامل مؤثر و تحلیل دقیق اطلاعات وجود دارد برخی منابع اشاره می‌کنند که عوامل مختلفی مانند شرایط آب و هوایی، سیاست‌های دولت و تغییرات در بازارهای جهانی می‌توانند بر قیمت برنج تأثیرگذار باشند همچنین لازم به ذکر است که قیمت برنج خارجی و ایرانی در هفته‌های اخیر روند افزایشی را طی کرده است.

تیغ افزایش قیمت بر سر حبوبات 

 بر اساس آخرین داده‌های مرکز آمار ایران، در فروردین ۱۴۰۴ لوبیاچیتی نسبت به اسفند ۱۴۰۳ با رشد ۱۰/۴ درصدی در صدر جدول افزایش قیمت حبوبات قرار گرفت پس از آن، لوبیاقرمز با ۷/۵ درصد، لپه و نخود هر یک با ۶/۳ درصد و در نهایت عدس با ۵/۵ درصد افزایش، در رتبه‌های بعدی بیشترین تورم ماهانه قرار گرفتند.

 همچنین در مقایسه با فروردین ۱۴۰۳، فقط سیب‌زمینی افزایش قیمت بیشتری نسبت به لوبیاچیتی داشت این محصول که در رتبه دوم تورم مواد خوراکی قرار گرفت، شاخص ۱۶۶/۸ درصد را ثبت کرد پس از آن، لپه با ۱۲۶/۶ درصد، لوبیاقرمز با ۱۱۲/۸ درصد، نخود با ۹۴/۸ درصد و عدس با ۹۴/۱ درصد بیشترین رشد قیمت سالانه را در میان حبوبات تجربه کردند.

چه حبوباتی در بازار گران نشد؟!

 بررسی‌های میدانی از بازار حبوبات نشان می‌دهد که در حال حاضر، قیمت هر کیلو لوبیاچیتی در سطح خرده‌فروشی‌ها بین ۴۱۵ هزار تا ۵۵۵ هزار تومان متغیر است بر اساس اظهارات فروشندگان، لوبیاچیتی در فروردین بین ۲۵۰ هزار تا ۳۰۰ هزار تومان عرضه می‌شد.

 همچنین عدس هم در ماه گذشته بین ۱۵۰ هزار تا ۲۰۰ هزار تومان قیمت داشت که در حال حاضر با نرخ ۱۷۰ هزار تا ۳۰۰ هزار تومان در حال فروش است، لپه نیز با بهای ۱۸۰ هزار تا ۲۵۰ هزار تومان به چشم می‌خورد که اکنون بر اساس اظهارات فروشندگان میان ۲۲۰ هزار تا ۳۳۰ هزار تومان متغیر است.

 نخود هم که میان ۱۵۰ هزار تا ۲۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسید، اکنون حدود ۲۲۰ هزار تا ۲۸۰ هزار تومان است.

انتهای خبر/
 

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!