حالت تاریک
شنبه, 01 شهریور 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری یزد رسا هستید؟
شکاف جنسیتی در بازار کار یزد
نرخ بازار کار یزد زیر ذره‌بین یزدرسا رفت؛

شکاف جنسیتی در بازار کار یزد

در زمستان ۱۴۰۳، نرخ بیکاری زنان یزد ۱۲/۷ و مردان ۲/۴ درصد بود؛ این شکاف جنسیتی نشان می‌دهد زنان استان همچنان با چالش بیشتری در یافتن شغل مواجه هستند.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «یزدرسا»، آمارهای رسمی نشان می‌دهد جمعیت یزد، این استان صنعتی در سال ۱۴۰۲ بیش از یک میلیون و ۳۰۵ هزار نفر بوده است؛ جمعیتی تقریباً متوازن که مردان ۵۱ درصد و زنان ۴۹ درصد آن را تشکیل می‌دهند. با وجود این توازن جمعیتی، بازار کار تصویر متفاوتی ارائه می‌دهد چرا که از مجموع بیش از ۴۰۹ هزار نفر جمعیت فعال اقتصادی استان، ۲۸ هزار و ۷۸۶ نفر بیکار بودند و از این تعداد ۱۸ هزار و ۴۰۰ نفر، یعنی نزدیک به ۶۴ درصد بیکاران، زنان بودند و در‌ واقع نرخ بیکاری زنان در سال ۱۴۰۲ تقریباً دو برابر مردان بوده است. کارشناسان علت این شکاف را محدودیت فرصت‌های شغلی متناسب با زنان و موانع فرهنگی و اجتماعی می‌دانند.

 

نرخ بیکاری ۱۲/۷ درصدی زنان یزدی در زمستان گذشته

نرخ مشارکت اقتصادی استان یزد در سال ۱۴۰۳ حدود ۴۲ درصد بود که تقریبا هم‌سطح نرخ کشوری ۴۱ درصد ثبت شد. این شاخص در بهار ۱۴۰۴ با رشد نسبی به ۴۳/۵ درصد رسید، در حالی که میانگین کشوری در همان فصل ۴۱/۲ درصد بود.

از طرفی نرخ بیکاری استان در سال ۱۴۰۳، ۵/۶ درصد ثبت شد که پایین‌تر از میانگین ۷/۶ درصدی کشور است که این نرخ در بهار سال جاری برای استان یزد ۵/۱ درصد و برای کشور ۷/۳ درصد به ثبت رسید.

با این حال، تحلیل تفکیکی فصل زمستان ۱۴۰۳ نشان می‌دهد فشار بازار کار بر زنان یزدی بیشتر است، نرخ بیکاری زنان استان یزد در این فصل به ۱۲/۷ درصد رسید، در حالی که میانگین کشوری ۱۳/۱ درصد بود. مردان یزدی در این فصل تنها ۲/۴ درصد بیکار بودند، رقمی که تقریباً یک سوم نرخ ۶/۵ درصدی کشور برای مردان است. این تفاوت نشان می‌دهد که زنان در مواجهه با نوسانات فصلی بازار کار آسیب‌پذیرتر هستند.

اقتصاد صنعتی یزد؛ فرصتی پایدار یا تهدیدی پنهان؟

اقتصاد استان یزد همچنان صنعتی‌ترین چهره خود را حفظ کرده است. در سال ۱۴۰۳، ۴۷/۹ درصد شاغلان در بخش صنعت، ۴۴ درصد در خدمات و کمتر از ۸ درصد در کشاورزی مشغول به کار بودند. تمرکز بالا بر صنعت ضمن ایجاد اشتغال پایدار، می‌تواند استان را در برابر رکود صنعتی و بحران‌های انرژی آسیب‌پذیر کند.

در سال ۱۴۰۳ حدود ۲ هزار و ۱۲۴ شغل ایجاد شد و در پنج‌ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۴ این رقم به ۸۵۴ شغل محدود شد. همچنین، بیش از ۹ هزار و ۵۰۰ نفر شامل ۴ هزار و ۳۸۵ زن و ۵ هزار و ۱۵۲ مرد توسط ۳۳ مرکز کاریابی معرفی شدند که حدود ۳ هزار و ۵۰۰ نفر موفق به اشتغال شدند. در پنج‌ماهه نخست ۱۴۰۴ نیز از ۵ هزار و ۴۹۹ نفر معرفی‌شده، کمتر از یک‌هزار نفر توانستند شاغل شوند.

جریمه ۱۹۹ میلیارد ریالی برای به‌کارگیری اتباع غیرمجاز در یزد

یزد به واسطه جایگاه صنعتی خود، میزبان گسترده نیروی کار خارجی است. در سال گذشته ۳۵ هزار و ۴۴۴ تبعه خارجی دارای مجوز کار در استان فعالیت داشتند و ۶۴۲ مورد صدور، تمدید و تجدید پروانه کار اتباع انجام شد. در پنج‌ماهه نخست ۱۴۰۴ بیش از ۱۱ هزار نفر از اتباع دارای مجوز فعالیت، ثبت شدند و ۲۲۷ پروانه کار آن‌ها صادر یا تمدید شد.

همزمان، یک هزار و ۱۸۷ بازرسی از کارگاه‌ها و واحد‌های تولیدی در سال ۱۴۰۳ منجر به شناسایی بیش از یک هزار و ۲۶۶ نیروی غیرمجاز و صدور جریمه‌ای بالغ بر ۱۹۹ میلیارد ریال برای ۱۲۸ کارفرما متخلف شد. در چهارماهه نخست ۱۴۰۴ نیز ۲۲۷ نیروی غیرمجاز شناسایی شدند. مسئولان استان تأکید دارند که این اقدامات برای صیانت از نیروی کار ایرانی و جلوگیری از رقابت ناسالم ضروری است.

پرداخت ۱۰۰۰ میلیارد ریال تسهیلات اشتغال خانگی در یزد

از محل تبصره ۱۸ قانون بودجه، در مهرماه سال گذشته ۷۷۸ میلیارد ریال تسهیلات به استان یزد تخصیص یافت. تاکنون از میان ۱۲۶ طرح مصوب به مبلغ یک هزار و ۵۸۳ میلیارد ریال، ۱۰ طرح حدود ۸۶ میلیارد ریال دریافت کرده‌اند. این تسهیلات به مشاغل خرد، خانگی و فعالیت‌های خدماتی مبتنی بر زنجیره ارزش در بخش‌های کشاورزی، خدمات و صنعت اختصاص، با اولویت حوزه‌هایی مانند آبزیان، پوشاک، طیور، صنایع دستی، فرش دستباف و زنبورداری یافته است.

از سال ۱۴۰۳ تاکنون بیش از یک هزار و ۷۳۶ میلیارد ریال تسهیلات برای مشاغل خانگی تخصیص یافته که بیش از ۹۷۳ میلیارد ریال آن به ۷۷۷ متقاضی پرداخت شده و منجر به ایجاد یک هزار و ۱۷۵ شغل شده است. در سال گذشته مجوز ایجاد یک هزار و ۳۶۳ شغل خانگی نیز صادر شد.

تحقق ۱۱۶ درصدی اشتغال‌زایی در یزد در سال گذشته

میزان تعهد ایجاد اشتغال در سال ۱۴۰۳، ۱۷ هزار و ۹۹۷ شغل بود که با تحقق ۲۰ هزار و ۲۰ شغل، ۱۱۶ درصد از هدف محقق شد. در سال جاری نیز، از ۱۷ هزار شغل تعیین‌شده، تا مرداد یک‌هزار و ۸۳ شغل محقق شده است.

یزد با نرخ بیکاری پایین و اقتصاد صنعتی قوی، با چالش‌های قابل توجهی در زمینه شکاف جنسیتی، محدودیت فرصت‌های شغلی و مدیریت نیروی کار خارجی مواجه است. توسعه فرصت‌های شغلی برای زنان و کاهش وابستگی بیش از حد به صنعت، از اولویت‌های اصلی استان برای مقابله با فشارهای بازار کار به شمار می‌رود.

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!